Android i Google zapamiętują, gdzie byliśmy

Warto pamiętać, że system Android za pomocą usługi Lokalizacji Google zapamiętuje, jaką trasę przebył nasz smartfon lub tablet. Co to oznacza? Że informacje o tym, gdzie byliśmy są zapisywane na serwerach Google.

Z prawnego punktu widzenia wszystko funkcjonuje "prawidłowo" - to my, czyli użytkownik systemu Android, wyrażamy zgodę na korzystanie z lokalizacji Google, mamy także włączoną opcję "raportowanie lokalizacji" oraz "zachowanie historii lokalizacji" (znajdziemy je w opcjach Ustawienia -> Lokalizacja). Tę usługę można wyłączyć, ale jeśli tego nie zrobimy - dane zostaną zapisane. Zatem, nie możemy mieć "pretensji" do Google, kiedy zalogujemy się na tej stronie, korzystając z naszego konta Google, a naszym oczom ukaże się mapa z trasą, jaką przebyliśmy.  

Reklama

Całość prezentuje się, jak na zdjęciu powyżej. Oczywiście, z poziomu przeglądarki możemy usunąć całą historię lub historię danego dnia. Zatem, raz jeszcze - nie możemy mieć "pretensji" do Google.

A jednak, łatwo sobie wyobrazić, co można zrobić z takimi informacjami, jeśli wpadną w niepowołane ręce...

Warto zatem uważać. I wyłączyć wspomniane opcje, jeśli nie życzymy sobie takiej funkcjonalności.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje