Reklama

Zycie dzwoniących będzie łatwiejsze?

Ericsson prezentuje innowacyjną koncepcję "zielonej" stacji bazowej, opartej na projekcie skandynawskim.

Ericsson przedstawił koncepcję radiowej stacji bazowej, która jest nie tylko bardziej przyjazna dla środowiska, ale również tańsza do adaptacji oraz eksploatacji.

Reklama

Nowoczesny projekt, którego autorem jest renomowany architekt skandynawski - Thomas Sandell, stanowi nowe podejście do architektury stacji - elastyczna betonowa wieża, o średnicy 5 metrów i wysokości 40 metrów zawiera całe wyposażenie radiowej stacji nadawczej, łącznie z antenami.

Estetyka leży u podstaw koncepcji stacji, zwanej Wieżą firmy Ericsson i została ona jeszcze rozwinięta przez dobór odpowiednich materiałów budowlanych. Betonowa wieża może być pomalowana i wyposażona w oznaczenia firmowe, zgodne z potrzebami operatora.

Beton ma mniejszy negatywny wpływ na środowisko, niż tradycyjna stal, za sprawą mniejszej o 30 procent emisji dwutlenku węgla, towarzyszącej jego produkcji i transportowi.

W odróżnieniu od standardowych projektów, bazowa stacja nadawcza jest zlokalizowana na szczycie wieży, dzięki czemu krótsza jest odległość między urządzeniami, a anteną. Daje to określone korzyści dla sieci komórkowej w postaci zwiększenia jej zasięgu. Istotne jest również to, że nie wymagane jest aktywne chłodzenie, co z kolei przyczynia się do obniżenia zużycia energii aż o 40 procent.

Nowy projekt zajmuje 60-75 proc. mniej powierzchni terenu, niż budowy konwencjonalne, w związku z czym, ułatwione jest pozyskiwanie lokalizacji. Z uwagi na niezależny charakter konstrukcji, operatorzy unikną potrzeby budowania płotów, oraz kosztów ich utrzymania, a także patrolowania.

informacje prasowe/INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Życie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje