Dieta przyjazna dla zdrowia i środowiska. Nowe ustalenia badaczy

Nowe badania opublikowane na łamach "American Journal of Clinical Nutrition" dowodzą, że drobne zmiany w przyzwyczajeniach dietetycznych mogą znacząco wpłynąć na poprawę stanu zdrowia populacji, a przy okazji są dobre także dla naszej planety. Do wyników ekspertyzy odniósł się także Tim Spector, jeden ze stu najczęściej cytowanych naukowców na świecie.

Nowe badania opublikowane na łamach "American Journal of Clinical Nutrition" dowodzą, że drobne zmiany w przyzwyczajeniach dietetycznych mogą znacząco wpłynąć na poprawę stanu zdrowia populacji, a przy okazji są dobre także dla naszej planety. Do wyników ekspertyzy odniósł się także Tim Spector, jeden ze stu najczęściej cytowanych naukowców na świecie.
Dieta ma ogromne znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Zdj. ilustracyjne. /123RF/PICSEL

Globalne zmiany w zachodzące od lat w naszej diecie wiążą się ze zwiększonym ryzykiem otyłości, cukrzycy typu II , chorób układu krążenia i niektórych nowotworów. Nasze wybory żywieniowe mają wpływa także na degradację środowiska - eksperci twierdzą, że intensywne metody produkcji wiążą się bowiem ze zmianami klimatu. 

Tim Spector, profesor epidemiologii genetycznej, ekspert dietetyki i pionier w kontekście badań nad mikrobiomem ludzkim zaznacza, że wprowadzenie drobnych zmian w naszym jadłospisie może nie tylko przysłużyć się zdrowiu, ale i działać na korzyść dla naszej planety.

Reklama

Jedzenie, które poprawia zdrowie i stan środowiska

W raporcie Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu, organu zrzeszającego naukowców z całego świata już kilka lat temu eksperci ostrzegali, że zmiany klimatyczne i ich wpływ na zdrowie ludzkie przyspieszają. Jednocześnie to, co jemy, ma wpływ na degradację środowiska. Badacze od dłuższego czasu zaznaczają, że istnieje pilna potrzeba opracowania rozwiązań w różnych sektorach, w tym w systemie żywnościowym.

"Ponad 2 miliardy osób dorosłych cierpi na nadwagę i otyłość, a choroby niezakaźne związane z dietą, takie jak cukrzyca, choroby serca i nowotwory, należą do głównych przyczyn zgonów na świecie", podkreślają członkowie Komisji The EAT-Lancet i wskazują, co warto w sposobie żywienia zmienić. Ich zalecenia wzięli na warsztat także inni eksperci. W najnowszych badaniach specjaliści również wskazują na korzyści płynące z wprowadzenia diety planetarnej. Jedzenie produktów zgodnych z wyznacznikami tej diety ma bowiem wpływać pozytywnie nie tylko na zdrowie człowieka, ale i na lepszy stan naszej planety.

Dieta planetarna na ratunek człowiekowi i planecie

Najnowsze badania opublikowane na łamach "American Journal of Clinical Nutrition" wykazały, że jedzenie w zgodzie z zasadami diety planetarnej istotnie wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób takich jak cukrzyca, a także powoduje, że osoby stosujące ten system żywienia rzadziej borykają się z problemem niedoborów żelaza, potasu i błonnika. Jakie są wskazania w takie diecie? Eksperci zauważają, że polega ona na wprowadzeniu drobnych zmian w nawykach żywieniowych i jest bardzo prosta do stosowania.

- Mięso i nabiał stanowią mniejszą część niż produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa, orzechy i rośliny strączkowe - wyjaśnia Tim Spector. - W porównaniu z obecnymi wzorcami żywieniowymi, przyjęcie tej diety będzie wymagało zmniejszenia globalnego spożycia czerwonego mięsa i cukru o 50 procent, oraz podwojenia spożycia owoców, orzechów, warzyw i roślin strączkowych - dodaje ekspert.

Więcej warzyw i owoców, mniej czerwonego mięsa, nabiału i cukru

Istotne w diecie planetarnej jest to, że nie wyklucza spożycia mięsa czy nabiału, ale sugeruje jego ograniczenie. Aby efekty stosowania tej diety globalnie były odczuwalne także w przypadku poprawy stanu naszej planet, to do 2050 r. spożycie warzyw i owoców musi się podwoić, natomiast spożycie czerwonego mięsa, nabiału i cukru musi zmniejszyć się o ponad połowę.

- Naprawdę ważne jest to, by uświadomić sobie, że jeśli odżywiasz się w sposób zrównoważony dla planety, to dostarczasz też składników odpowiednich dla swojego mikrobiomu, jesz z korzyścią dla swojego stanu zdrowia - podkreśla Tim Spector. 

Choć wskazania ekspertów dotyczą opierania się w dużej mierze na produktach roślinnych, to zaleca się też spożycie racjonalnych ilości ryb, czerwonego mięsa i nabiału. Zrezygnowanie z ustanawiania tych produktów jako bazy swojej diety może więc wpłynąć pozytywnie nie tylko na zdrowie, ograniczając ryzyko wspomnianych wcześniej chorób, ale i na planetę, poprzez ograniczenie obiegu azotu i fosforu, zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych czy utraty bioróżnorodności.

Na czym polega dieta planetarna? Podsumowanie

W diecie planetarnej chodzi więc przede wszystkim o to, by spożywać produkty jak najmniej przetworzone, przy czym bazę takiego żywienia stanowić mają warzywa i owoce oraz produkty pełnoziarniste. Specjaliści podkreślają, że nie chodzi tu także o unikanie mięsa, nabiału i cukru, ale o jedzenie ich mniej, na rzecz większej liczby roślinnych produktów, np. pozyskując białko z roślin strączkowych.

Czerwone mięso, podobnie jak cukier, powinny być ograniczone o 50 procent, natomiast ilość spożywanego nabiału powinna być zredukowana umiarkowanie. Wskazania dotyczą także korzystania z produktów sezonowych i lokalnych, oraz zminimalizowania ilości marnowanego jedzenia.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta | zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy