Powstało pierwsze na świecie piwo w proszku. Wystarczy dodać wodę i zamieszać
Świetne wieści dla wszystkich piwoszy na wypadek apokalipsy - klasztorny browar niedaleko Monachium twierdzi, że stworzył pierwsze piwo w proszku, do którego wystarczy dodać wodę i mieszać do momentu pojawienia się charakterystycznej piany, żeby cieszyć się ulubionym trunkiem.
Browar Klasztorny Neuzelle, działający na terenie XII-wiecznego katolickiego klasztoru Neuzelle Abbey, który od ponad 400 lat zajmuje się produkcją piwa, poinformował, że stworzył pierwsze na świecie piwo w proszku. Dowiadujemy się, że za sprawą funduszy Federalnego Ministerstwa Gospodarki i Ochrony Klimatu (BMWi) i współpracy z nienazwanymi partnerami technologicznymi, udało się opracować bogate w dekstrynę piwo bezalkoholowe, które zostało uwarzone przy użyciu konwencjonalnych metod, a następnie przetworzone do postaci rozpuszczalnego w wodzie granulatu.
Browar będzie do połowy 2023 roku testował małe ilości tego rozwiązania na rynku, ale planuje wkrótce rozpocząć produkcję piw alkoholowych i zwiększyć skalę, jeśli pomysł spodoba się konsumentom. Bo na pewno spodoba się środowisku i dostawcom, bo sproszkowane piwo waży dosłownie 10 proc. tego, co tradycyjne butelki czy puszki, zmniejszając tym samym zajmowane miejsce w transporcie.