Domowe posiłki to nie tylko oszczędność, ale i znacznie zdrowsza alternatywa niż jedzenie na mieście. Aby zdrowo i smacznie jeść nie trzeba ani posiadać umiejętności na poziomie profesjonalnego kucharza, ani poświęcać całego dnia na stanie w kuchni. Oto kilka pomysłów na proste i sycące dania, które wykonasz w mniej niż pół godziny.
Do tej pory szczytem twoich możliwości kulinarnych było ugotowanie makaronu i dodanie sosu ze słoika? Wykorzystaj umiejętność gotowania klusek do przygotowania całkiem innego, równie prostego dania. Drobny makaron, najlepiej penne lub kokardki, ugotuj al dente i odstaw do przestudzenia. W tym czasie przygotuj dodatki: na małej patelni usmaż pierś z kurczaka natartą ulubionymi przyprawami, odstaw do przestygnięcia, a następnie pokrój w plastry. Pokrój połowę czerwonej cebuli w drobną kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Przygotuj sos z oleju, musztardy i soku z cytryny. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Wydaje ci się, że wypieki na słono to wyższa szkoła jazdy? Masz rację - wydaje ci się. Wystarczy bowiem, że kupisz gotowe ciasto francuskie o dobrym składzie i przygotujesz prosty farsz z pieczarek i szpinaku. Grzyby pokrój w plastry i usmaż wraz cebulką. Następnie dodaj szpinak i podsmażaj jeszcze przez kilka minut, aby liście zmiękły, całość odstaw do przestygnięcia. Rozwiń ciasto i rozłóż pieczarkowo-szpinakowe nadzienie na całej powierzchni. Zwiń wzdłuż dłuższego boku, na wierzchu posmaruj mlekiem i zapiekaj przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Można zjeść na gorąco, dobrze smakuje drugiego dnia na zimno.
Masz ochotę na fastfood, ale wiesz, że wysoko przetworzona żywność jest niezdrowa? Nie ma nic prostszego w przygotowaniu niż szaszłyki i... frytki z batata! Wystarczy, że pokroisz ulubione mięso w kostkę i odpowiednio je doprawisz. Nie jesz mięsa? Użyj wędzonego tofu! Dodaj także warzywa, odpowiednie będą m.in. papryka, cukinia, pieczarki cebula. Naprzemiennie nabijaj produkty na wcześniej namoczony patyczek. Przygotuj także frytki: batata obierz i pokrój w słupki, dopraw wędzoną papryką, solą, pieprzem i oblej oliwą. Ułóż szaszłyki oraz pokrojone słodkie ziemniaki na blaszce i piecz około 25 minut w temperaturze 200 - 220 stopni Celsjusza.
Najmniej przyjemna część gotowania? Sprzątanie kuchni! Aby ograniczyć liczbę naczyń do zmywania przygotuj danie jednogarnkowe. To pojęcie kojarzy ci się wyłącznie z bigosem? To spory błąd, bowiem jednogarnkowa potrawa może być elegancka i wyszukana. I jednocześnie nie wymagać wyszukanych umiejętności kulinarnych. Przygotuj łososia ze szparagami i przekonaj się sam. Odetnij skórę z ryby i podziel mięso na mniejsze porcje. Następnie obsmaż w patelni, wystarczy około minuty na każdą ze stron, odłóż na talerz. Na tym samym tłuszczu usmaż pokrojoną cebulę, następnie dodaj pokrojone w plasterki szparagi i podsmażaj 3 minuty. Po tym czasie dodaj poł szklanki bulionu i gotuj przez 10 minut. Gdy szparagi zmiękną, dodaj śmietankę, włóż łososia i gotuj pod przykryciem 5 minut. Danie możesz podać samodzielnie lub z ryżem.
Przygotowanie makaronu ryżowego jest dość proste. Wystarczy bowiem zalać go wrzątkiem i ustawić minutnik na około 10 minut, a po tym czasie odlać wodę. Co do niego dodać? Przygotuj smażone warzywa! Pokrojone w bardzo cienkie paski marchew, cukinię i paprykę usmaż na mocno rozgrzanej patelni (możesz też użyć gotowej mrożonej mieszanki). Gdy zmiękną dopraw je trawą cytrynową, startym imbirem i czosnkiem oraz papryczką chili. Dorzuć ugotowany wcześniej makaron, i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Podawaj posypane orzechami nerkowca i zieloną cebulką.