Jego organizm produkuje alkohol. Sędzia: Niewinny jazdy po pijaku!

Sąd oddalił zarzuty przeciwko Belgowi cierpiącemu na bardzo rzadką chorobę metaboliczną, w wyniku której organizm wytwarza alkohol. Sędzia uznał, że jego przypadłości nie można uznać za jazdę pod wpływem alkoholu.

Sąd oddalił zarzuty przeciwko Belgowi cierpiącemu na bardzo rzadką chorobę metaboliczną, w wyniku której organizm wytwarza alkohol. Sędzia uznał, że jego przypadłości nie można uznać za jazdę pod wpływem alkoholu.
Można wydmuchać promile, nawet jeśli się nie piło alkoholu. Czym jest zespół fermentacji jelitowej? /Łukasz Solski /East News

Jak wytłumaczyć policjantowi podczas kontroli drogowej, że nie wypiło się nawet kropli alkoholu, chociaż alkomat wskazuje co innego? Z taką sytuacją musiał zmierzyć się pewien Belg cierpiący z powodu zespołu fermentacji jelitowej (ABS), nazywanego czasem zespołem autobrowaru. Bo chociaż brzmi to jak żart, organizmy niektórych osób produkują ilości alkoholu wystarczające do osiągnięcia stanu odurzenia! 

To rzadkie i stosunkowo słabo opisane i udokumentowane schorzenie, w którym poprzez endogenną fermentację w obrębie układu pokarmowego chorego wytwarzane są odurzające ilości etanolu. Pierwszy przypadek, o którym wspominają publikacje naukowe, pochodzi z 1948 roku, został opisany na łamach British Medical Journal i dotyczy 5-letniego chłopca, który zmarł na skutek tej przypadłości.

Reklama

Dostawał mandat za mandatem

Później japoński lekarz K. Iwata opisywał 12 innych przypadków sprzed 1972 roku, ale dopiero w ostatnich latach o schorzeniu zaczęło być głośno, a to za sprawą 61-letniego Amerykanina, który w 2009 roku trafił do szpitala z wynikiem 3,7 promila we krwi, chociaż nie spożywał żadnego alkoholu - to właśnie jego przypadek w 2013 roku opisali Justin McCarthy i Barbara Cordell z Panola College, rzucając na zespół fermentacji nieco światła. 

Teraz zaś mamy okazję poznać kolejnego pacjenta, który przez długie lata nie był świadomy tego, że w jego organizmie dzieje się coś nietypowego. To obywatel Belgii, który trafił do sądu po tym, jak w kwietniu 2022 r. policja zatrzymała jego pojazd, gdy alkomat wskazał na 0,91 miligrama, a miesiąc później ponownie, gdy jego oddech zawierał 0,71 miligrama.

Warto wyjaśnić, że w Belgii dopuszczalny limit wynosi 0,22 miligrama na litr wydychanego powietrza, co odpowiada zawartości alkoholu we krwi wynoszącej 0,5 grama na litr. Co ciekawe, mężczyzna po raz pierwszy znalazł się w podobnej sytuacji w 2019 roku, kiedy został ukarany grzywną i zatrzymaniem prawa jazdy, mimo że składał protesty, przekonując, że nie pił alkoholu.


I wygląda na to, że zagadka w końcu się wyjaśniła, bo 40-latek udowodnił, że cierpi na zespół autobrowaru (ABS), który powoduje fermentację węglowodanów w żołądku, zwiększając poziom etanolu we krwi. Jak przekonuje jego prawniczka, na tej podstawie sąd oddalił zarzuty o prowadzenie pod wpływem alkoholu, argumentując, że miały tu zastosowanie okoliczności nieprzewidziane przez prawo. Dodaje też, że zdaniem naukowców liczba przypadków ABS na świecie jest niedoszacowana i chociaż oficjalnie chorobę zdiagnozowano jedynie u około 20 osób, to w rzeczywistości ma być ona znacznie częstsza. 

Zespół fermentacji jelitowej to rzadka choroba

Co ciekawe, schorzenie do dziś nie zostało dokładnie poznane i opisane, ale lekarze uważają, że zespół autobrowaru jest jednym z objawów SIBO, czyli rozrostu flory bakteryjnej w obrębie jelita cienkiego lub pojawienia się nietypowego rodzaju bakterii (lub grzybów), co prowadzi do produkcji nadprogramowej ilości etanolu (najczęściej wskazuje się tu na Saccharomyces cerevisiae Saccharomyces boulardii, Candida albicans, Candida kefyr, Klebsiella pneumoniae i Enterococcus faecium).

W efekcie chorzy mają podwyższony poziom alkoholu we krwi, a także objawy odpowiadające zatruciu alkoholem, jak niewyraźna mowa, potykanie się, utrata funkcji motorycznych czy zawroty głowy. Co powoduje ten niechciany przerost flory jelitowej? Zdaniem lekarzy przyczyn może być wiele, jak długotrwałe przyjmowanie antybiotyków (szczególnie bez wsparcia ze strony probiotyków), choroby metaboliczne czy niewłaściwa dieta.

Chorobę można zaś zdiagnozować za pomocą techniki analitycznej zwanej chromatografią gazową, która pozwala ocenić ilość etanolu w wydychanym przez pacjenta powietrzu oraz całkiem skutecznie leczyć. Najczęściej przez połączenie diety ubogiej w węglowodany oraz farmakologii, tj. antybiotyków i leków przeciwgrzybiczych, choć należy się liczyć z jej nawrotami.

Polecamy na Antyweb: Które światłowody teraz wybrać, żeby nie przepłacić na koniec umowy

***

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 90 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Geekweek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: alkohol
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy